به گزارش شهرآرانیوز؛ با اورژانس تماس گرفته میشود و گزارش یک بدحالی داده و بی درنگ نیروهای امدادگر عازم میشوند. با ورود امدادگران به محل، مأموران با یک خانم بدحال و تعدادی سگ روبه رو میشوند. سگها تازه واردها را مزاحم تشخیص میدهند و برحسب غریزه ذاتی شان شروع به واقواق کردن میکنند، برای همین امدادگران از خواهر بیمار میخواهند که سگها را در اتاقی حبس کند تا آنها راحتتر به وضعیت بیمار رسیدگی کنند.
موضوع سادهای که به ذائقه صاحب خانه خوش نمیآید و همین آغاز یک درگیری لفظی و بعد هم فیزیکی شدید بین او و امدادگران میشود تا جایی که کار به مداخله پلیس میکشد. شکایت امدادگران از بی تفاوتی صاحب خانه نسبت به شرایط اورژانسی بیمار در آن لحظات سخت است که فقط سعی دارد، با چسباندن برچسب بدرفتاری با حیوانات و توهین به آنها از حقوق سگ هایش دفاع کند.
شاید مشابه این اتفاق ساده و تنش پس از آن را زیاد در بین سگ گردانها در شهر و مردم عادی دیده باشید. افرادی که هرگونه تعرض حتی از نوع کلامی اش را به حیواناتشان برنمی تابند و طلبکارانه با دیگران برخورد میکنند. رفتاری که به گفته دکتر علی کاظمی، روان شناس، ریشه در اختلالات روانی این افراد دارد و اگر برای آن کاری نشود، به زودی باید شاهد صحنههایی بدتر از این اتفاقات درجامعه باشیم. موضوعی که ما هم قصد داریم به کمک این روان شناس کمی عمیقتر به آن بپردازیم، به ویژه در این روزها که خبر فوت چند کودک ناشی از گزش سگ، قدری جامعه مان را ملتهب و نگران کرده است.
در بین حیوانات خانگی، سگها از جذابیت بیشتری برای ما برخوردارند. این موضوع به ویژگیهای رفتاری خاص و جذاب این حیوانات برمی گردد که مشابه انسان است. داشتن اسمهای فانتزی، صمیمی بودن، بازی و شوخی کردن، زرنگ و باهوش بودن، زیبایی چهره، ادراک قوی و. توجه غیرمشروط ویژگی دیگری در این حیوانات است که ما را در تله جذابیت خودشان گرفتار میکند، برای نمونه شما ناراحت هستید و گریه میکنید. سگ روی عادت و بدون هیچ انتظاری جعبه دستمال کاغذی را برای شما میآورد و شما جذب این رفتار او میشوید و احتمالا با خودتان میگویید: «از دوروبری هام بهتره. به اونا باید ۱۰ بار بگم تا یه کاری انجام بدن، ولی این حیوون بدون انتظار کار خودش رو میکنه.»
روابط انسانی بسیار پیچیده و پرچالش است و توانایی برقراری آن واقعا مهارت میخواهد و نیاز به آموزش و صرف وقت دارد. درحالی که ارتباط برقرارکردن با حیوانی ماننــــد سگ بیقید و شرط و بسیار ساده است، چــون نه ما از سگ انتظاری مانند انسان داریم و نه او از ما روابط پیچیده انسانی را میخواهد، برای نمونه توقع او از ما درحد رفع نیازهای اولیه اش است و ما را در برابر کم کاریهایـــمان توبیخ نمیکند و ما هم احساس مسئولیت زیادی نخواهیم داشت؛ بنابراین طبیعی است که رابــــطه ساده با سگ را به پیچیدگیهای روابط انسانی ترجیح بدهیم.
آنچه ما از آن به عنوان وفاداری و محبت بی قید و شرط درباره سگها یاد میکنیم، درواقع نوعی وابستگی حیوان به ما درقبال غذا و خدماتی است که دریافت میکند. این حیوان هیچ وقت ما را نقد نمیکند، به چالش نمیکشد و قضاوتمان هم نمیکند. درواقع از ما هیچ انتظاری بجز دریافت غذا و خدمات ندارد. ما هم هیچ وقت خودمان را مجبور نمیکنیم که با او صادق باشیم و خالصانه و بامحبت رفتار کنیم. این کنش و واکنش ساده که از روی عادت و غریزه شکل میگیرد برای خیلیها معنای وفاداری و محبت را میدهد، درحالی که واقعا یک وابستگی است تا دلبستگی.
دلایل بسیاری زیادی را میتوان فهرست کرد که عقل حکم میکند از این حیوان فاصله منطقی بگیریم، ولی دربین آنها چند مورد تأمل برانگیز است.
این موجود به طورذاتی خطرناک است. با همه مراقبتهایی که از او داریم بازهم منبع بیماری های زیادی است، برای نمونه این حیوان با اینـــــکه واکسینه میشـــــــود، بازهم در معرض خطر هاری است و خیلی راحت میتواند این آلودگی را بگیرد و منتقل کند.
سگ حیوانی وحشی است که اهلی شده است، بنابراین همیشه باید انتــــــــــــظار رفتارهایی مانند حمله ناگهانی را از او داشته باشیم. خیلیها فوبیا (ترس) از سگ را دارند و حمله حیوان حتی اگر جدی نباشد هم، استرس و اضطراب زیادی را به آنها منتقل میکند.
تله جذابیت و شگفتیهای این حیوان به قدری زیاد است که میتواند خیلی راحت جایگزین روابط انسانی شود و بین او و عزیزانش فاصله بیندازد، بنابراین باید فاصله و رابطه مطمئن با او را حفظ کرد.
همزیستی با حیوانات بهجای انسان آسیبهای خانوادگی، اجتماعی و روانی زیادی را بدون آنکه آگاهانه متوجه آن باشیم، برای ما به همراه دارد. اجازه بدهید در ادامه چند نمونه آن را باهم مرور کنیم.
هم زیستی با سگها رابطه عاطفی شدیدی را بین ما و آنها ایجاد میکند و از آنجایی که عمر این حیوانات زیاد نیست، مرگشان میتواند ازنظر روحی آسیب زیادی به ما تحمیل کند. استرس، پرخاشگری و افسردگی از عوارض معمول آن است.
نگهداری از حیوانی مانند سگ در فضاهای شهری نیاز به هزینههای زیادی دارد که گاهی ما به دلیل زبان بسته بودن این حیوانات یا مساعد کردن شرایط نگهداری از آنها درخانه مانند معاینههای مرتب مجبور به اعمال آنها هستیم و این یعنی تحمیل هزینه بیشتر به سبد اقتصادی خانوار.
سگ جزو معدود حیواناتی است که در هم زیستی با انسان هرکاری برای او انجام و حتی صاحبش را به هم نوعانش ترجیح میدهد. این رفتار ناخواسته پس از مدتی هم زیستی با سگ در ما هم اثر میگذارد. اینکه خیلی وقتها صاحبان سگها دردفاع از حیوانشان در برابر دیگران حتی عزیزانشان میایستند و خیلی از ملاحظات اجتماعی شان را براساس هم زیستی با سگشان تنظیم میکنند، به همین علت است.
اختلاف سلیقه بین اعضای خانواده، امری طبیعی است، به ویژه وقتی پای حیوانی هم درمیان باشد. معمولا در بیشتر خانوادهها بین همسران یا والدین با بچهها بر سر نگهداری یا چگونگی نگهداری از سگ درون خانه نزاع و مشاجره اتفاق میافتد. وقتی مسائل شرعی برای یک از اعضای خانواده ما اهمیت داشته باشد، بدون شک این کشمکشها بسیار بیشتر هم خواهد شد.
خنده دار به نظر میرسد ولی واقعیت دارد. خیلی از خانوادههایی که درخانه سگ نگهداری میکنند، متأثر از حرف و نگاه دیگران هستند و برای چشم و هم چشمی با بقیه به سراغ سگهایی با نژاد خاصتر میروند. درواقع نگهداری از سگ برای خیلی از ما جنبه تفاخر و سرگرمی کاذب پیدا کرده است.
مشغله زیاد و فرصت نداشتن برای رسیدگی به بچه ها، بی حوصلگی و فرار از مسئولیتهای روزانه خیلی از والدین را به سمت خرید و نگهداری از حیوان درخانه سوق میدهد تا با ایجاد سرگرمیهای کاذب برای اعضای خانواده، به ویژه بچهها از بار تعهدهای خود شانه خالی کنند.